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U.S. Department 1200 New Jersey Avenue, SE

of Transportation Washington, D.C. 20590

Pipeline and Hazardous
Materials Safety

Administration JUN 2 12016

Mr. George Kerchner
Senior Regulatory Analyst
Wiley Rein LLP

1776 K Street NW
Washington, DC 20006

Reference No. 15-0040
Dear Mr. Kerchner:

This is in response to your March 10, 2015 letter requesting confirmation of the requirements -
for shipping lithium metal batteries contained in equipment under the Hazardous Materials
Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180), the International Civil Aviation Organization's
Technical Instructions for the Safe Transport of Dangerous Goods by Air (ICAO TI) and the
International Maritime Dangerous Goods (IMDG) Code. Specifically you ask if a water flow
meter containing two lithium metal C-size cells with an aggregate lithium metal content of
approximately 4.5 grams can be placed into a package in conformance with all applicable
requirements of the HMR, the ICAO TTI and the IMDG code and transported by all modes
while the electronic device is activated (i.e. powered on). The device would meet all
appropriate requirements including lithium battery design testing and protection of the device.

The HMR do not specifically address electronic devices that are intentionally active in
transport. As such, the HMR do not prohibit the transport of a battery-powered device in an
operational mode by any mode of transportation, including air provided the device is
packaged to prevent sparks and the evolution of a dangerous quantity of heat (see § 173.21).
The ICAO TI in Section II of Packing Instruction 970 and the IMDG Code, in special
provision 188 and packing instruction 903 of the IMDG code permit devices such as radio
frequency identification tags, watches and temperature loggers to be transported when active.
These devices must not be capable of generating a dangerous evolution of heat.

The flow meter described in your letter containing two lithium metal cells may be transported
in an operational mode within the United States in accordance with the HMR. The flow
meter may be transported in an operational mode to, from, or within the United States in
accordance with packing instruction 903 of the IMDG Code, if all or part of the transportation
is by vessel. The flow meter would not be eligible for air transport in an operational mode in
accordance with the ICAO TI because the lithium content of the cells contained in the device
exceeds the limit specified in Section II of Packing Instruction 970.

The shipper must ensure that the battery and the device as presented for transport will not
generate a dangerous quantity of heat or sparks when powered on. In addition to any HMR
and ICAO TI requirements and limitations, you are advised to consider any aviation-specific



requirements prescribed by the Federal Aviation Administration that may be applicable in
connection with the water flow meter that is the subject of this letter and with any other

electronic device. The aviation-based requirements continue to evolve necessitating such
consideration.

I trust this information is helpful. If you have further questions, please do not hesitate to
contact this office.

Sincerely,

Duane Pfund
International Standards Coordinator
Standards and Rulemaking Division
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George A. Kerchner
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U.S. Department of Transportation

Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration
www.wileyrein.com Office of Hazardous Materials Standards/Attn: PHH-10
East Building '

1200 New Jersey Avenue, SE.

Washington, DC 20590-0001

Re: Supplemental Request for Interpretation on Shipping Lithium Batteries
Contained in Equipment

On January 20, 2015, PHMSA responded to our request for a letter confirming that
a certain water flow meter containing a lithium metal battery may be shipped in
accordance with the U.S. hazardous materials regulations (HMR) and international
dangerous goods regulations. (See Reference No. 14-0207.) We now require
additional clarification on whether the water meter (IFC070) with the battery
installed may be shipped by all modes of transport with the meter activated

(i.e., powered on).

In order for the water flow meter to be properly utilized in the field, the lithium
metal battery is permanently installed in the meter. That is, the battery is not
intended to be removed until it reaches the end of life. After the battery is installed
by the manufacturer, the meter is activated and ready for immediate installation in
the field. In other words, the meter is not designed with an on/off switch. It is
designed this way to eliminate the need to open the electronics enclosure in the field
and risk potential contamination by moisture or dirt intrusion that would cause the
meter to fail prematurely

It is our understanding that the U.S. HMR and international dangerous goods
regulations do not prohibit the transport of electronic devices like the above-
referenced water meter while in the operational mode provided the device is
packaged to prevent sparks and the evolution of a dangerous quantity of heat. (See
PHMSA Tletter to Fed Ex Express dated April 23, 2009, Ref. No.: 09-0047.) We
also recognize that for air transport, the FAA may require evidence that the
activated water meter will not cause interference with the navigation or
communication systems of the aircraft. However, because the water meter does not
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transmit signals that can cause interference with navigation systems, this is not an
issue of concern.

Therefore, we request confirmation that an activated (i.e., powered on) water meter
containing a lithium metal battery as described above and in the January 20, 2015
PHMSA interpretation letter (Reference No14-0207) may be shipped by all modes
of transport provided the following conditions are met:
- The meter is packaged to prevent sparks and the evolution of a dangerous
quantity of heat; and
- The meter will not cause interference with the navigation or communication
systems of the aircraft when transported by passenger or cargo aircraft.

Thank you for your assistance.

Sincerely.

R A Kot

George Kerchner
Senior Regulatory Analyst
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